Czynniki rozwoju przetwórstwa ekologicznego ze szczególnym uwzględnieniem praktyk zarządczych w młynie

Autor

  • Małgorzata Gableta Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Szymon Dziuba Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Słowa kluczowe:

żywność ekologiczna, jakość, praktyki zarządcze

Abstrakt

Produkcja żywności ekologicznej stanowi obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi w Unii Europejskiej. Realizacja oczekiwań konsumentów, dotyczących jakości i walorów ekożywności, stymuluje nie tylko produkcję pierwotną, a więc rozwój rolnictwa ekologicznego, ale i powstawanie wyspecjalizowanych przetwórni ekologicznych. W opracowaniu rozpoznano wewnętrzne i zewnętrzne czynniki kształtujące rozwój tych przetwórni w naszym kraju. W analizie tych ostatnich główną uwagę skoncentrowano na młynie, wykorzystując metodę case study. Sformułowane propozycje rozwoju produkcji ekologicznej dotyczą sfery personalnej, w nawiązaniu do koncepcji High Involvement Work Praktices.

W procesie formułowania praktyk zarządczych sięgnięto do kategorii interesów pracowniczych. Uznano, iż ich respektowanie stanowi ważny warunek sukcesu badanego przedsiębiorstwa na rynku produktów ekologicznych.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Bielski M. (2002), Podstawy teorii organizacji i zarządzania, C.H. Beck, Warszawa.

Borkowska S. (2010), ZZL w kreowaniu innowacyjności organizacji, C.H. Beck, Warszawa.

Ciepielewska M. (2015), Rolnictwo ekologiczne i GMO szansą dla rozwoju polskiej gospodarki? Korzyści i zagrożenia, „Gospodarka w Teorii i Praktyce”, nr 4.

Dolina Ekologiczna Żywności Klaster (2013), Program Operacyjny Rozwoju Polski Wschodniej 2007–2013, IUNG, UE Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego.

Drewnowska B. (2016), Ekologiczna żywność idzie po record, Biznes RP.pl. http://www.rp.pl/Biznes/302029912-Ekologiczna-zywnosc-idzie-po-rekord.

Dziuba S., Cierniak-Emerych A. (2017), Zróżnicowanie w podejściu do wykorzystywania systemu sugestii w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Studium przypadku, w: M. Striker (red.), Problemy różnorodności w zarządzaniu, Wydawnictwo SIZ, Łódź.

FiBL, IFOAM (2016), The World of Organic Agriculture. Statistic and Emerging Trends 2016, Bonn, Frick: Research Institute of Organic Agriculture FIBL, IFOAM – Organics International.

Gableta M. (red.) (2012), Interesy pracowników oraz warunki ich respektowania w przedsiębiorstwach, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław.

Gableta M. (2015), O potrzebie badania interesów pracowniczych, „Edukacja Ekonomistów”, SGH, Warszawa.

Grzybowska-Brzezińska M., Rudzewicz A. (2015), Environmental management systems in food processing and production as a source of product value for the customer on the organic food market, „International Journal of Business Performance Management”, Vol. 16, No. 2/3.

Juchnowicz M. (2010), Zarządzanie przez zaangażowanie. Koncepcje, kontrowersje, aplikacje, PWE, Warszawa.

Kieljan K. (2011), O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie, Kraków.

Lichtarski J. (2015), Praktyczny wymiar nauk o zarządzaniu, PWE, Warszawa.

Morgan G. (1999), Obrazy organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

MRiRW (2014), Ramowy plan działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego w Polsce na lata 2014–2020, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 271/2010 z dnia 24 marca 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do unijnego logo produkcji ekologicznej.

Rozporządzenie Rady WE nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. UE L 189 z 20.07.2007, ze zm.).

Śmiechowska M. (2011), Konsumpcja produktów ekologicznych – snobizm czy świadomy wybór, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, nr 694, „Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, nr 22.

Strużyna S. (2015), Dystrybucja produktów ekologicznych w Polsce, „Biuletyn Informacyjny”, nr 4, ARR.

Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 1054).

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149).

Voinea L. (2011), Impact of Food Supply Diversification Trends on the Consumers’ Quality of Life, „Management & Marketing. Challenges for the Knowledge Society”, Vol. 6, Special Issue.

Yuan F., Woodman R.W. (2010), Innovative behavior In the workplace: the role of performance and image outcome expectations, „Academy of Management Journal”, Vol. 53, No. 2.

Pobrania

Opublikowane

2018-03-05

Jak cytować

Gableta, M., & Dziuba, S. (2018). Czynniki rozwoju przetwórstwa ekologicznego ze szczególnym uwzględnieniem praktyk zarządczych w młynie. Zarządzanie I Finanse, 16(1.1), 17–26. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/zif/article/view/9019

Numer

Dział

Artykuły