Specjalizacja Polski w eksporcie do Unii Europejskiej – produkty żywnościowe versus nieżywnościowe

Autor

  • Iwona Szczepaniak Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy

Słowa kluczowe:

handel zagraniczny, specjalizacja, konkurencyjność, produkty żywnościowe

Abstrakt

Celem artykułu jest ocena specjalizacji Polski w eksporcie do Unii Europejskiej w zakresie produktów żywnościowych i nieżywnościowych. W pracy przeprowadzono analizę wyników handlu zagranicznego produktami żywnościowymi na tle handlu produktami nieżywnościowymi w latach 2003–2014, zarówno handlu Polski ogółem, jak i z samą UE. Zmiany poziomu specjalizacji w polskim eksporcie do UE oceniono na podstawie dwóch wskaźników międzynarodowej konkurencyjności, tj. wskaźnika specjalizacji SI i wskaźnika pokrycia importu eksportem TC. Oceny tej dokonano dla sekcji obejmujących produkty żywnościowe (4 sekcje) i nieżywnościowe (17 sekcji). W analizie wykorzystano dane o światowym handlu zagranicznym pochodzące z bazy WITS-Comtrade. Przeprowadzona analiza wykazała, że w okresie członkostwa Polski w UE nastąpił rozwój polskiego handlu zagranicznego produktami żywnościowymi. Zwiększyła się także specjalizacja Polski w eksporcie tych produktów do UE na tle produktów nieżywnościowych. Zjawiska te wskazują na poprawę konkurencyjności i wzrost znaczenia polskiego sektora żywnościowego dla gospodarki narodowej. 

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Ambroziak Ł., Szczepaniak I., 2013, Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (4). Międzynarodowa pozycja konkurencyjna, Program Wieloletni 2011–2014, nr 74, IERiG¯-PIB, Warszawa.

Błaszczuk-Zawiła M., 2015, Zmiany w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi na tle zmian w handlu Polski ogółem, materiał niepublikowany, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Misala J., 2007, Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej, Politechnika Radomska, Radom.

Misala J., 2011, Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Szczepaniak I., 2014, Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi, [w:] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5). Synteza, red. I. Szczepaniak, Program Wieloletni 2011–2014, nr 115, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Szczepaniak I., 2015, Uwarunkowania zewnętrzne konkurencyjności polskich producentów żywności, [w:] Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (1), red. I. Szczepaniak, Monografie Programu Wieloletniego 2015–2019, nr 11, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Pobrania

Opublikowane

2016-06-22

Jak cytować

Szczepaniak, I. (2016). Specjalizacja Polski w eksporcie do Unii Europejskiej – produkty żywnościowe versus nieżywnościowe . International Business and Global Economy, (35/1), 482–497. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/IBage/article/view/12905

Numer

Dział

Artykuły