Educational offer of Pomeranian agritourist farms associated in the National Network of Educational Farms

Authors

  • Anna Wiśniewska Pomeranian University in Słupsk

DOI:

https://doi.org/10.26881/jpgs.2021.1.06

Keywords:

Pomerania, education, educational farm, agritourism

Abstract

The aim of the study is to analyse the educational offer of Pomeranian voivodeship agritourism farms which joined the National Network of Educational Farms. The analysis covers the years 2011–2020. The survey involved 25 licensed entities (100%). Their wide offers include educational programmes aiming to teach about farmer’s life and work, the process of food production and acquisition, and the cultural heritage of the Polish rural areas and to promote the right attitudes towards nature and landscape protection. Educational activities are usually organised in the form of one-day group and workshop activities addressed to school children and adolescents. Thanks to that, the school education process is more varied and enriched with school curricula directed at hands-on activities, workshops in different school subjects, alternative venues of education and knowledge about rural culture. Farmers usually play the role of guides or sometimes they hire teachers to do the job. More and more often, people with disabilities and students of Third Age Universities use their services. The farms’ offers are very flexible and their scope and prices are adjusted to the demands, age and number of participants. The educational programmes differ depending on the season of the year.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Allen P., Van Dusen D., Lundy J., Gliessman S., 1991, Integrating social, environmental, and economic issues in sustainable agriculture, American Journal of Alternative Agriculture, 6(1), 34–39. doi: 10.1017/S0889189300003787.

Al-Sayed M., Al-Langawi A., 2003, Biological resources conservation through ecotourism development, Journal of Arid Environments, 54(1), 225–236. doi: 10.1006/jare.2001.0875.

Barbieri C., Mshenga P.M., 2008, The role of the firm and owner characteristics on the performance of agritourism farms, Sociologia Ruralis, 48, 166–183. doi: 10.1111/j.1467-9523.2008.00450.x.

Burr S.W., 2011, Agricultural tourism and rural Development: Developing Value-Added Farm and Ranch Resources to Diversify Operations Beyond Agricultural Production, Rural Connections, 9, 11–14.

Canavari M., Huffaker C., Mari R., 2011, Educational farms in the Emilia-Romagna region: their role in food habit education, [in:] K.L. Sidali, A. Spiller, B. Schulze (eds.), Food, agriculture and tourism, linking local gastronomy and rural tourism: Interdisciplinary perspectives, Springer, Heidelberg, 73–91.

Chojnacka-Ożga L., Ożga W., Kobiałka W., 2007, Gospodarstwa dydaktyczne jako jedna z form działalności agroturystycznej na przykładzie włoskiej Prowincji Mantui (Eng. Educational farms as a form of agritourism activity on the example of the Italian Mantua Province), [in:] I. SikorskaWolak (ed.), Turystyka w rozwoju obszarów wiejskich (Eng. Tourism in the development of rural areas), Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 185–196.

Dorocki S., Struś P., 2015, Regionalne zróżnicowanie turystyki kulinarnej na terenach wiejskich Francji (Eng. Regional differences in culinary tourism in rural areas of France), Turystyka Kulturowa, 7, 6–17.

Drzewiecki M., 1995, Agroturystyka. Założenia – uwarunkowania – działania (Eng. Agritourism. Assumptions – conditions – actions), Instytut Wydawniczy „Świadectwo”, Bydgoszcz.

Firlik I., 2007, Kultura bogactwem turystyki wiejskiej, czyli o skarbach ukrytych w puszczy (Eng. Culture – the wealth of rural tourism, about the treasures hidden in the wilderness), [in:] J. Sikora (ed.), Turystyka wiejska a edukacja. Różne poziomy, różne wymiary (Eng. Rural tourism and education. Different levels, different dimensions), Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu w Poznaniu, Poznań, 203–208.

Kline P., 1988, The everyday genius, Great Ocean Publishers, Arlington.

Kmita-Dziasek E., 2010, Agroturystyczne gospodarstwa edukacyjne – idee i dobre przykłady (Eng. Agritourism educational farms – ideas and good examples), Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kraków.

Kmita-Dziasek E., Bogusz M., 2017, Networking wiejskiej przedsiębiorczości na przykładzie Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych (Eng. Networking of rural enterprise on the example of the National Network of Educational Farms), [in:] J. Wojciechowska (ed.), Sieci współpracy w turystyce wiejskiej. Stan obecny i nowe wyzwania (Eng. Cooperation networks in rural tourism. The present state and new challenges), Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kraków-Łódź, 15–133.

Kurczewski R., 2007, Edukacja ekologiczna w agroturystyce (Eng. Environmental education in agritourism), [in:] J. Sikora (ed.), Turystyka wiejska a edukacja. Różne poziomy, różne wymiary (Eng. Rural tourism and education. Different levels, different dimensions), Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 252–259.

Majewski M., 2000, Agroturystyka to też biznes (Eng. Agritourism means business), Fundacja Wspomagania Wsi, Warszawa.

Marks M., Jaszczak A., Marks E., 2007, Relacje między agroturystyką a edukacją środowiskową (Eng. Relations between agritourism and environmental education), [in:] J. Sikora (eds.), Turystyka wiejska a edukacja – różne poziomy, różne wymiary (Eng. Rural tourism and education – different levels, different dimensions), Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 39–49.

Marks M., Marks E., Jaszczak A., 2006, Działalność agroturystyczna i jej wpływ na zachowanie dziedzictwa kulturowego polskiej wsi (Eng. Agritourism activity and its impact on the protection of cultural heritage of the Polish countryside), [in:] M. Plichta, J. Sosnowski (eds.), Marketing w agroturystyce (Eng. Marketing in agritourism), Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce, 13–19.

McGehee N.G., 2007, An agritourism systems model: a Weberian perspective, Journal of Sustainable Tourism, 15, 111–124. doi: org/10.2167/jost634.0.

McGehee N.G., Kim K., Jennings G.R., 2007, Gender and motivation for agri-tourism entrepreneurship, Tourism Management, 28, 280–289. doi: 10.1016/j.tourman.2005.12.022.

Mitura T., Buczek-Kowalik M., 2016, Zagroda edukacyjna jako nowy produkt turystyczny (przykład województwa podkarpackiego) (Eng. Educational farm as a new tourist product (example of Podkarpackie voivodeship)), Annales Universitates Mariae Curie-Skłodowska. Sectio B. Geographia, Geologia, Mineralogia et Petrographia, 71(2), 117–128. doi. 10.17951/b.2016.71.2.117.

Molenda M., 2012, Regionalny produkt turystyczny a region turystyczny (Eng. Regional tourist product and tourist region), Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 4(20), 31–42.

Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych (Eng. National Network of Educational Farms), n.d., http://www.zagrodaedukacyjna.pl/ (accessed 31 December 2020).

Orłowski D., 2008, Pożywienie ludowe jako znacząca atrakcja turystyki etnograficznej (Eng. Folk food as a significant attraction of ethnographic tourism), [in:] M. Jalinik (eds.), Innowacje w rozwoju turystyki (Eng. Innovations in tourism development), Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok, 181–191.

Orłowski D., Woźniczko M., 2015, Turystyka kulinarna na wiejskim rynku turystycznym (Eng. Culinary tourism in the rural tourism market), Studia KPZK PAN, 163, 121–142.

Połucha I., Młynarczyk K., Marks E., Marks M., Jaszczak A., 2003, Rural tourism in sustainable development of areas with unique environmental value, [in:] Globalization and integration challenges to the rural areas of East and Central Europe, Lithuanian University of Agriculture, Lithuanian Institute of Agrarian Economics, Kowno, 146–148.

Sikora J., 2016, Edukacja w agroturystyce (Eng. Education in agritourism), [in:] A. Jęczmyk, J. Uglis, M. Maćkowiak (eds.), Turystyka wiejska zagadnienia ekonomiczne i marketingowe (Eng. Rural tourism, economic and marketing issues), Wydawnictwo Wieś Jutra, Poznań, 9–18.

Sikorska-Wolak I., 2007, Turystyka jako system dydaktycznowychowawczy (Eng. Tourism as a didactic and educational system, [in:] J. Sikora (eds.), Turystyka wiejska, a edukacja. Różne poziomy, różne wymiary (Eng. Rural tourism and education. Different levels, different dimensions), Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 12–21.

Sikorska-Wolak I., Zawadka J., 2016, Edukacja w zagrodzie wiejskiej (Eng. Education on a farm), [in:] A. Jęczmyk, J. Uglis, M. Maćkowiak (eds.), Turystyka wiejska zagadnienia ekonomiczne i marketingowe (Eng. Rural tourism economic and marketing issues), Wydawnictwo Wieś Jutra, Poznań 19–32.

Szczepański J.,1970, Elementarne pojęcia socjologii (Eng. Elementary notions in sociology), Polskie Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.

Ustawa z dnia 6 stycznia 2005 r. o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym (Eng. Act of 6 January 2005 on national and ethnic minorities and regional language), 2005 (Dz.U. 2008, nr 17, poz. 17).

Wall G., 2000, Agrotourism, [in:] J. Jafari, H. Xiao (eds.), Encyclopaedia of tourism, Springer, London, 14–15.

Wiatrak A., 1996, Wpływ agroturystyki na zagospodarowanie obszarów wiejskich (Eng. The impact of agritourism on the development of rural areas), Zagadnienia Ekonomiki Rolnictwa, 1/1996, 34–46.

Wiśniewska A., 2017, Praca i dochody w pomorskich gospodarstwach agroturystycznych w latach 1999–2010 (Eng. Work and income in Pomeranian agritourism farms in the years 1999–2010), Wydawnictwo Akademii Pomorskiej w Słupsku, Słupsk.

Downloads

Published

2021-03-31

How to Cite

Wiśniewska, A. (2021). Educational offer of Pomeranian agritourist farms associated in the National Network of Educational Farms. Journal of Geography, Politics and Society, 11(1), 44–55. https://doi.org/10.26881/jpgs.2021.1.06

Issue

Section

Articles