Czy ryby to samo zdrowie?

Autor

  • Agata Nowak Uniwersytet Gdański

Słowa kluczowe:

ryby, toksyczność, rtęć, metylortęć, Morze Bałtyckie

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Barska I., Skrzyński I., 2003. Contents of methylmercury and total mercuryin Baltic Sea fish and fish products, Bulletin of The Sea Fisheries Institute, 3 (160), 3–15.

Bełdowska M., Zawalich K., Kwaśniak J., Falkowska L., 2007. Mercury in Fish a Polish Coastal Zone on the Baltic Sea, Environmental Protection and Natural Resource, 31, 394–403.

Boeing, D.W., 2000. Ecological effects, transport, and fate of mercury: a general review. Chemosphere 40, 1335–1351.

Boszke L., Siepak J., Falandysz J., 2003. Total Mercury Contamination of Selected Organisms in Puck Bay, Baltic Sea, Poland. Polish Jurnal of Environmental Studies,12(3), 275–85.

Brzezińska A., Trzosińska A., 1984. Trace metals in some organisms from the Southern Baltic, Oceanologia, 18, 79.

Driscoll C., Han, Y.J., Y. Chen, C., Evers, D., Lambert, K., Holsen, T., K. Munson, R. 2007. Mercury Contamination in Forest and Freshwater Ecosystems in the Northeastern United States. BioScience (57), 17–28.

Falandysz J., Boszke L.,1999. Rtęć ogółem w tkance mięśniowej jadalnych gatunków ryb z Zatoki Puckiej, Bromatol. Chem. Toksyk., 32, 75–80.

Falandysz J., Chwir A., Wyrzykowska B., 2000. Total Mercury Contamination of Some Fish Species in the Firth of Vistula and Lower Vistula River, Poland. Polish Jurnal of Environmental Studies, 9 (4), 335–339.

Falkowska L., Kwaśniak J., Bełdowska M., 2010. The influence of the trophic level on changes in the mercury concentrations in fish from the coastal zone of the southern Baltic, Oceanological and Hydrobiological Studies 39, 5–22.

Gonzalez P., Dominique Y., Massabuau J.C., Boudou A., Bourdineaud J.P., 2005. Comparative effects of dietary methylmercury on gene expression in liver, skeletal muscle, and brain of the zebra fish (Danio rerio), Envir. Sci.Tech., 39. 3972–80.

Kwaśniak J., 2012. Dystrybucja narządowa, kumulacja i detoksykacja rtęci w rybach poławianych w południowym Bałtyku. Praca doktorska, Uniwersytet Gdański.

Pazdro K., 2007. Oszacowanie narażenia organizmów w morskich ekosystemach przybrzeżnych na ksenobiotyki z grupy trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO). Roz prawy i Monografie 20/2007.

Piotrowska M,.1997. Badania nad rozmieszczeniem przestrzennym i tendencjami czasowymi zmian zawartości rtęci w rybach z Zatoki Gdańskiej. Praca doktorska. Uniwersytet Gdański.

Rand G.,1995. Fundamentals of aquatic toxicology. Taylor and Francis, Washington.

Wyszyński M., 1997. Charakterystyka biologicznotechnologiczna śledzi południowego Bałtyku. Study and material. Sea Fish.Inst Gdynia, Ser. B, 69: 94–123.

Zhou H.Y., Wong M.H., 2000. Mercury accumulation in freshwater fish with emphasis on the dietary influence, Water Research 34(170, 4234–4242.

Źródła internetowe

National Geographic, 2013. Ryby: Jeść czy nie? http://www.national- -geographic.pl/ludzie/ryby-jesc-czy-nie [Dostęp 8.03.2019].

Portal spożywczy, 2018. IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce, http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ierigz-w-2017-roku-spadlo-spozycie-ryb-w-polsce,156698.html [Dostęp 10.03.2019].

Pobrania

Opublikowane

2019-11-19

Jak cytować

Nowak, A. (2019). Czy ryby to samo zdrowie?. Tutoring Gedanensis, 4(2), 26–29. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/tutee/article/view/5863

Numer

Dział

Artykuły