Barwniki fotosyntetyczne i ich zastosowanie
Słowa kluczowe:
barwniki fotosyntetyczne, fotosynteza, oceanologiaDownloads
Bibliografia
Burri, B.J., 1997. Beta-carotene and human health: a review of current research. Nutrition Research 17, 547–580.
Byers, T., Perry, G., 1992. Dietary carotenes, vitamin C, and vitamin E as protective antioxidants in human cancers. Annual review of Nutrition 12, 139–159.
Cieślik, E., 2005. Cechy prozdrowotne żywności pochodzenia roślinnego. Program VII Ogólnopolskiej Sesji Popularnonaukowej,, Środowisko a Zdrowie”.
Dring, M.J., 1998. The Biolog y of Marine Plants. Cambridge University Press, Cambridge.
Hall, D., Rao, K., 1999. Fotosynteza. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Hennekens, C.H., Buring, J.E., Manson, J.E., Stampfer, M., Rosner, B., Cook, N.R., Belanger, C., LaMotte, F., Gaziano, J.M., Ridker, P.M., 1996. Lack of effect of long-term supplementation with beta carotene on the incidence of malignant neoplasms and cardiovascular disease. New England Journal of Medicine 334, 1145–1149.
Horbowicz, M., 2003. Warzywa przeciwdziałające chorobom cywilizacyjnym. Hasło ogrodnicze.
Marszał, M., 2013. Barwniki i ich zastosowanie.
O’Carra, P., Murphy, R.F., Killilea, S.D., 1980. The native forms of the phycobilin chromophores of algal biliproteins. A clarification. Biochemical Journal 187, 303–309.
Sikorski, Z., Staroszczyk, 2007. Chemia żywności. WNT, Warszawa.
Sulkiewicz, M., Ciereszko, I., 2016. Fluorescencja chlorofilu a-historia odkrycia i zastosowanie w badaniach roślin. Kosmos 1, 103–115.
–http://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/, [dostęp: 5 stycznia 2019 r.]