Nowa moda czy konieczność? - kilka słów o diecie bezglutenowej
DOI:
https://doi.org/10.26881/tutg.2021.2.01Słowa kluczowe:
gluten, dieta, celiakia, dieta bezglutenowa, produkty bezglutenoweDownloads
Bibliografia
Bao F., Green P. H. R, Bhagat G. 2012. An Update on Celiac Disease Histopathology and the Road Ahead. Archives of Pathology & Laboratory Medicine. 136 (7): 735-745. BBC, 2021.
Tips for gluten-free baking. [online] https://www.bbc.co.uk/food/articles/tips _for_gluten-free_baking [dostęp 17.06.2021].
Belei O., Dobrescu A., Heredea R., Iacob E. R., David V., Marginean O. 2018. Histologic recovery among children with celiac disease on a gluten-free diet. A longterm follow-up single-center experience. Archives of Medical Science 14(1): 94-100.
Crocker H., Jenkinson C., Peters M. 2020. Healthcare experiences and quality of life of adults with coeliac disease: a cross-sectional study. Journal of Human Nutrition and Dietetics 33: 741-751. dlahandlu.pl. 2018. https://www.dlahandlu.pl/detalhurt/wiadomosci/polacy-satradycjonalistami-pod-wzgledemwyszukiwania-przepisowkulinarnych,68000.html [dostęp 11.06.2021].
Gee S., 1888. On the celiac affection. St Bartholomew’s Hospital Reports. 24: 17-20. Gluten-Free Living, 2019. 10 Supercharged Health Benefits of Eating a Gluten-Free Diet [online] https://www.glutenfreeliving.com/gluten -free-foods/diet/benefits-of-glutenfree-diet/ [dostęp 17.06.2021].
Green P. H., Jabri B. 2003. Coeliac disease. Lancet 362: 383-391.
Green P. H. R., Cellier, C. 2007. Celiac Disease. New England Journal of Medicine 357(17): 1731-1743.
Guerdrum L. J., Bamforth Ch. W. 2011. Levels of gliadin in commercial beers. Food Chemistry 129: 1783-1784.
Gujral N., Freeman H. J., Thomson A. B. 2012. Celiac disease: prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment. World Journal of Gastroenterology 18(42): 603606059.
Lee A. R., Ng D. L., Zivin J. 2007. Green PH. Economic burden of a gluten-free diet. Journal of Human Nutrition and Dietetics 20(5): 4230430.
Littlejohns T. J., Y Chong A., Allen E., Arnold M., Bradbury K. E., Mentzer A. J., Soilleux E. J., Carter J. L. 2021. Genetic, lifestyle, and health-related characteristics of adults without celiac disease who follow a gluten-free diet: a population-based study of 124,447 participants. The American Journal of Clinical Nutrition 113: 622-629.
Marszałek, A. 2017. Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2017, Wrocław.
Paradowski L. 2013. Gastroenterologia praktyczna. Wrocław, Wyd. Urban & Partner.
Paulley J. W. 1954. Observation on the aetiology of idiopathic; jejunal and lymph node biopsies. British Medical Journal 4900: 1318-1321.
Research and markets, 2020. Gluten-Free Products Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Bakery Products, Dairy/Dairy Alternatives), By Distribution Channel (Grocery Stores, Mass Merchandiser), By Region, And Segment Forecasts, 2020 - 2027 [online], https://www.researchandmarkets.com/r eports/4761237/gluten-free-productsmarket-size-share-and/ [dostęp 21.05.2021].
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nie tolerujących glutenu, Dziennik Urzędowy UE L 16/3 z dnia 21.01.2009 r., [online]. https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/Lex UriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:PL: PDF [dostęp 21.05.2021].
Stevens L., Rashid M. 2008. Gluten-free and regular foods: a cost comparison. Canadian Journal of Dietetic Practice Research 69(3): 147-150.
Vici G., Belli L., Biondi M., Polzonetti V. 2016. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clinical Nutrition 35(6): 1236-1241.
Wojtasik A., Daniewski W., Kunachowicz H. 2010. Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIII, 3, 362-371.
Źródła internetowe:
https://celiakia.pl/przekreslony-klos/wykazproduktow-bezglutenowych/ [dostęp: 21.05.2021]
https://www.instagram.com/; za zgodą bezglutenu_bezlaktozy [dostęp: 28.07.2021]