Nowa moda czy konieczność? - kilka słów o diecie bezglutenowej

Autor

  • Marta Piechota Uniwersytet Gdański

DOI:

https://doi.org/10.26881/tutg.2021.2.01

Słowa kluczowe:

gluten, dieta, celiakia, dieta bezglutenowa, produkty bezglutenowe

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Bao F., Green P. H. R, Bhagat G. 2012. An Update on Celiac Disease Histopathology and the Road Ahead. Archives of Pathology & Laboratory Medicine. 136 (7): 735-745. BBC, 2021.

Tips for gluten-free baking. [online] https://www.bbc.co.uk/food/articles/tips _for_gluten-free_baking [dostęp 17.06.2021].

Belei O., Dobrescu A., Heredea R., Iacob E. R., David V., Marginean O. 2018. Histologic recovery among children with celiac disease on a gluten-free diet. A longterm follow-up single-center experience. Archives of Medical Science 14(1): 94-100.

Crocker H., Jenkinson C., Peters M. 2020. Healthcare experiences and quality of life of adults with coeliac disease: a cross-sectional study. Journal of Human Nutrition and Dietetics 33: 741-751. dlahandlu.pl. 2018. https://www.dlahandlu.pl/detalhurt/wiadomosci/polacy-satradycjonalistami-pod-wzgledemwyszukiwania-przepisowkulinarnych,68000.html [dostęp 11.06.2021].

Gee S., 1888. On the celiac affection. St Bartholomew’s Hospital Reports. 24: 17-20. Gluten-Free Living, 2019. 10 Supercharged Health Benefits of Eating a Gluten-Free Diet [online] https://www.glutenfreeliving.com/gluten -free-foods/diet/benefits-of-glutenfree-diet/ [dostęp 17.06.2021].

Green P. H., Jabri B. 2003. Coeliac disease. Lancet 362: 383-391.

Green P. H. R., Cellier, C. 2007. Celiac Disease. New England Journal of Medicine 357(17): 1731-1743.

Guerdrum L. J., Bamforth Ch. W. 2011. Levels of gliadin in commercial beers. Food Chemistry 129: 1783-1784.

Gujral N., Freeman H. J., Thomson A. B. 2012. Celiac disease: prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment. World Journal of Gastroenterology 18(42): 603606059.

Lee A. R., Ng D. L., Zivin J. 2007. Green PH. Economic burden of a gluten-free diet. Journal of Human Nutrition and Dietetics 20(5): 4230430.

Littlejohns T. J., Y Chong A., Allen E., Arnold M., Bradbury K. E., Mentzer A. J., Soilleux E. J., Carter J. L. 2021. Genetic, lifestyle, and health-related characteristics of adults without celiac disease who follow a gluten-free diet: a population-based study of 124,447 participants. The American Journal of Clinical Nutrition 113: 622-629.

Marszałek, A. 2017. Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2017, Wrocław.

Paradowski L. 2013. Gastroenterologia praktyczna. Wrocław, Wyd. Urban & Partner.

Paulley J. W. 1954. Observation on the aetiology of idiopathic; jejunal and lymph node biopsies. British Medical Journal 4900: 1318-1321.

Research and markets, 2020. Gluten-Free Products Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (Bakery Products, Dairy/Dairy Alternatives), By Distribution Channel (Grocery Stores, Mass Merchandiser), By Region, And Segment Forecasts, 2020 - 2027 [online], https://www.researchandmarkets.com/r eports/4761237/gluten-free-productsmarket-size-share-and/ [dostęp 21.05.2021].

Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nie tolerujących glutenu, Dziennik Urzędowy UE L 16/3 z dnia 21.01.2009 r., [online]. https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/Lex UriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:PL: PDF [dostęp 21.05.2021].

Stevens L., Rashid M. 2008. Gluten-free and regular foods: a cost comparison. Canadian Journal of Dietetic Practice Research 69(3): 147-150.

Vici G., Belli L., Biondi M., Polzonetti V. 2016. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clinical Nutrition 35(6): 1236-1241.

Wojtasik A., Daniewski W., Kunachowicz H. 2010. Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIII, 3, 362-371.

Źródła internetowe:

https://celiakia.pl/przekreslony-klos/wykazproduktow-bezglutenowych/ [dostęp: 21.05.2021]

https://www.instagram.com/; za zgodą bezglutenu_bezlaktozy [dostęp: 28.07.2021]

Pobrania

Opublikowane

2021-09-09

Jak cytować

Piechota, M. . (2021). Nowa moda czy konieczność? - kilka słów o diecie bezglutenowej. Tutoring Gedanensis, 6(2), 4–11. https://doi.org/10.26881/tutg.2021.2.01

Numer

Dział

Artykuły