Niebieska kukurydza – tajemnica nietypowych ziaren

Autor

  • Natalia Baryś Uniwersytet Gdański
  • Kamila Bindek Uniwersytet Gdański
  • Wiktoria Klasa Uniwersytet Gdański

DOI:

https://doi.org/10.26881/tutg.2021.3.06

Słowa kluczowe:

niebieska kukurydza, antocyjany, GMO, bomba witaminowa

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Benner, S., 2020. Fare of the country. A Native American Delicacy: Blue Corn. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/niebieska-kukurydza-opis-wlasciwosci-i-zastosowanie-zboze-niebieska-kukurydzaciekawostki,23853.html.

Colombo, R., Ferron, L., Papetti, A., 2021. Colored Corn: An Up-Date on Metabolites Extraction, Health Implication, and Potential Use. Molecules, 26(1):199.

Finkel, ML., Sanchez, S., Mak, T., Granstein, J., Lefkowitz, A., 2013. Anthocyanin-Rich Purple Corn Extract and Its Effects on the Blood Pressure of Adults. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 237-242.

Guzman-Geronimo, R., Alarcón-Zavaleta, T., Oliart-Ros, R., Meza, J., Herrera-Meza, S., Chavez-Servia, J. L. 2017. Blue Maize Extract Improves Blood Pressure, Lipid Profiles, and Adipose Tissue in High-Sucrose Diet-Induced Metabolic Syndrome in Rats. Journal of Medicinal Food, 20(2):110- 115.

Huff, T., Boyd, B., Jialal, I., 2021. Physiology, Cholesterol. StatPearls, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NB K470561/.

Jones, K. 2019., The Potential Health Benefits of Purple Corn. The Journal of the American Botanical Council. 65: 46- 49.

Lao, F., Sigurdson, G.T., Giusti, M.M., 2017. Health Benefits of Purple Corn (Zea mays L.) Phenolic Compounds. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16(3):234-246.

Lieberman, S., 2007. The Antioxidant Power of Purple Corn. Alternative and Complementary Therapies. 13(2):107-110.

Przybylska- Balcerak A., Kurasiak- Popowska D., Stuper- Szablewska K., 2019. Niebieska kukurydza- nowe źródło antyoksydantów. Kosmos, 68(322): 161 - 166.

Zhang, Q., Gonzalez de Mejia, E., Luna-Vital, D., Tao, T., Chandrasekaran, S., Chatham, L., Juvik, J., Singh, V., Kumar, D., 2019. Relationship of phenolic composition of selected Purple maize (Zea mays L.) genoypes with their anti-inflammatory, anti-adipogenic and anti-diabetic potential. Chemistry, 289: 739-750.

Źródła internetowe:

https://uniquecorn.com.pl/produkty/zoologiczne/hopi-blue (dostęp: 25.07.2021)

https://czas-diety.pl/niebieska-kukurydzazrodlem-antyoksydantow/, (dostęp: 25.07.2021)

https://agrocommtrade.com/all-you-needto-know-about-white-maize/ (dostęp: 19.07.2018)

https://ichi.pro/pl/kukurydza-a-kukurydza-historia-kukurydzy-242481187499950; (dostęp: 2017)

https://jepthacreed.com/news/why-we-usebloody-butcher-corn/ (dostęp: 21.09.2021)

https://uniquecorn.com.pl/produkty/zoologiczne/scarlet-czerwona; (dostęp: 21.09.2021)

https://www.backyardgardener.com/plantname/zea-mays-tarahumara-maiz-azulcorn/ (dostęp: 21.09.2021)

https://specialtyproduce.com/produce/Black_Corn_15401.php; (dostęp z roku 2021)

https://celiakia.pl/gluten/(dostęp: 5.10.2019)

National Heart, Lung, and Blood Institute. Accessed 5/10/2019.What is Metabolic Syndrome http://www.nhlbi.nih.gov/health/healthtopics/topics/ms) (dostęp: 5.10.2019)

Pobrania

Opublikowane

2021-12-01

Jak cytować

Baryś, N. ., Bindek, K., & Klasa, W. (2021). Niebieska kukurydza – tajemnica nietypowych ziaren. Tutoring Gedanensis, 6(3), 65–70. https://doi.org/10.26881/tutg.2021.3.06

Numer

Dział

Artykuły