Obecny rynek pracy a praca zdalna – wyzwania dla kultury organizacyjnej
DOI:
https://doi.org/10.26881/prog.2022.11.04Słowa kluczowe:
kultura organizacyjna, praca zdalna, rynek pracyAbstrakt
Pandemia COVID-19 przypomniała o wielkim potencjale, jaki można zaobserwować w pracy zdalnej. Pracownik może pracować z dowolnego miejsca, oszczędzając przy tym przede wszystkim czas na dojazdy do siedziby organizacji, może też dopasować aktywności do indywidualnego rytmu dnia i sposobu pracy, bez bezpośredniego nadzoru swojego przełożonego. Niestety, praca zdalna powoduje też wyzwania dla kreowania kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie – pracownikom pracującym zdalnie jest trudniej zrozumieć, poznać, a nawet poczuć specyficzny mikroklimat panujący w przedsiębiorstwie. Celem poniższego artykułu jest przedstawienie głównych rozwiązań, które pomogą kształtować kulturę organizacyjną w przedsiębiorstwie proponującym pracę zdalną. Artykuł szuka odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób budować i podtrzymywać kulturę organizacyjną podczas pracy zdalnej. Dodatkowo przeprowadzono badania obecnego rynku pracy, aby zobaczyć, czy praca zdalna zaczyna dominować i jak duża jest skala tego zagadnienia oraz w jaki sposób pandemia wpływa na kształtowanie modelu pracy. W pracy wykorzystano badanie analizy i syntezy źródeł literaturowych oraz wnioskowanie logiczne.
Downloads
Bibliografia
Aniszewska G., 2007, Kultura organizacyjna – istota zjawiska, w: Kultura organizacyjna w zarządzaniu, red. G. Aniszewska, Warszawa.
Bąk E., 2006, Elastyczne formy zatrudnienia, Warszawa.
Deloitte, 2020, Raport: The voice of the European workforce 2020, https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/human-capital/articles/raport-The-voice-of-the-European-workforce-2020.html, dostęp: 6.04.2022.
Dolot A., 2020, Wpływ pandemii COVID-19 na pracę zdalną – perspektywa pracownika, „E-mentor”, nr 1(83).
Czerska M., 2003, Zmiana kulturowa w organizacji. Wyzwanie dla współczesnego menedżera, Warszawa.
Fravil K., 2021, Building Culture Virtually – sustaining company culture in a post-COVID world, https://www.mercer.com/our-thinking/career/voice-on-talent/building-culture-virtually-sustaining-company-culture-in-a-post-covid-world.html, dostęp: 12.09.2021.
Główny Urząd Statystyczny, 2020, Wpływ Pandemii na wybrane elementy rynku pracy w Polsce w IV kwartale 2020 r., https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rynek-pracy/popyt-na-prace/wplyw-epidemii-covid-19-na-wybrane-elementy-rynku-pracy-w-polsce-w-czwartym-kwartale-2020-r-,4,4.html, dostęp: 6.04.2022.
Hofstede G., Minkov M., 2010, Cultures and organizations. Software of the mind. Intercultural cooperation and its importance, New York.
Howard-Grenville J., 2020, How to sustain your organization’s culture when everyone is remote, „MIT Sloan Management Review: MIT’S Journal of Management Research and Ideas”, Vol. 63, No. 1.
Inglot K., Praca zdalna już nie benefit, jeszcze nie codzienność, w: Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej, Praca zdalna 2.0. Rozwiązanie na czas pademii czy trwała zmiana?, https://pracodawcyrp.pl/upload/files/2021/03/praca-zdalna-2-0-rekomendacje-i-ekspertyzy.pdf, dostęp: 6.04.2022.
Jeran A., 2016, Praca zdalna jako źródło problemów realizacji funkcji pracy. „Opuscula Sociologica”, nr 2(16).
Kłopotek M., 2017, The advantages and disadvantages od remote working from the perspective of young employees, „Scientific Quarterly Organization and Management”, Vol. 4, No. 40.
Kostera M., Kownacki S., 1995, Kierowanie zachowaniami organizacyjnymi, w: Zarządzanie. Teoria i praktyka, red. A.K. Koźmiński, W. Piotrowski, Warszawa.
Nilles J.M., 2003, Telepraca. Strategie kierowania wirtualną załogą, Warszawa.
Moliński D., 2021, Jest raport vs pracy zdalnej. W 2020 roku w ten sposób pracowało tylko 9 proc. Polaków, https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27206135,praca-zdalna-9-proc-polakow-pracowalo-z-domu-w-2020-r-to.html, dostęp: 12.09.2021.
Ustawa z dnia 2 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 2095).
Schein E., 2004, Organizational culture and leadership, Hoboken.
Spicer A., 2020, Organizational Culture and COVID-19, „Journal of Management Studies”, Vol. 57, No. 8.