Obniżenie wieku rozpoczęcia obowiązku szkolnego – reprezentacje społeczne problemu w debacie publicznej

  • Zuzanna Zbróg Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Słowa kluczowe: reprezentacje społeczne, debata publiczna, dyskurs medialny, obniżenie wieku szkolnego

Abstrakt

The article shows, on the example of discussion about the lowering of the school age, how it can be analysed by means of communication mechanisms distinctive of the social representation theory (anchoring, objectification) and the procedure of media discourse research in what way the media and citizens create social representations concerning socio-political problems, including educational problems. Social representations as a key tool describing the reality give meanings within the frame of the perceived world and join the private and the public reality. The knowledge encompassed in the representations clarifies the reality. The author’s own analysis included press materials published in the on-line versions of Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza and the web page Interia in years 2013–2014.

Bibliografia

Bruner J. (2006), Kultura edukacji. Kraków, Universitas.

Dobrołowicz J. (2013), Obraz edukacji w polskim dyskursie prasowym. Kraków, Impuls.

Höijer B. (2011), Social Representations Theory. A New Theory for Media Research. „Nordicom Review”, 32.

Lakoff G., Johnson M. (2010), Metafory w naszym życiu, Warszawa, PIW.

Lippman W. (1998), Public Opinion. New Brunswick, Transaction Publishers.

Moscovici S. (2000), Social Representations. Explorations in Social Psychology. Cambridge, UK, Polity Press.

Moscovici S. (2001), Why a Theory of Social Representations? W: K. Deaux and G. Philogéne (eds.), Representations of the Social. Oxford, Blackwell Publishers.

Räty H., Komulainen K., Hirva L. (2012), Social representations of educability in Finland: 20 years of continuity and change. “Social Psychology of Education”, 15.

Sontag S. (1999), Choroba jako metafora. AIDS i jego metafory. Tłum. J. Anders. Warszawa, PIW.

Szwed R. (2011), Reprezentacje opinii publicznej w dyskursie publicznym. Lublin, Wydawnictwo KUL.

Śliwerski B. (2013), Diagnoza uspołecznienia szkolnictwa publicznego III RP w gorsecie centralizmu. Kraków, Impuls.

Witkowski L. (2013), Przełom dwoistości w pedagogice polskiej. Historia, teoria, krytyka. Kraków, Impuls.

Zbróg Z. (2016), Teoria reprezentacji społecznych w badaniach zmiany szkoły – możliwe zastosowania. W: M.J. Szymański, B. Walasek-Jarosz, Z. Zbróg (red.), Zrozumieć szkołę. Konteksty zmiany. Warszawa, Wydawnictwo APS.

Materiały internetowe

http://fakty.interia.pl/raport-szesciolatki-do-szkoly/galerie/glosowanie-ws-referendumedukacyjnego-zdjecie,iId,1239573,iAId,93468.

http://wyborcza.pl/1,75478,16674593,Pojechalismy_zobaczyc__najslynniejszy_parawan_w_ Polsce.html#CukGW, 08.09.2014.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZwgFHLOCI0.

http://www.rp.pl/artykul/15,1094093-Klamstwa-o-szesciolatkach.html?referer=redpol, A. Grabek, Kłamstwa o sześciolatkach, 14.03.2014.

http://www.rp.pl/artykul/989226.html, A. Grabek, Manipulacje minister Szumilas, 12.03.2013.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,14920820,NIK__Szkoly_gotowe_na_szesciolatki__Ale_ moze_byc_tloczno.html#TRrelSST, 08.08.2014.

http://www.rp.pl/artykul/1002777.html, A. Grabek, Szkoła pełna strachu, 23.04.2013.

http://fakty.interia.pl/raport-szesciolatki-do-szkoly/aktualnosci/news-rzeczpospolita-rodzice-6-latkow-walcza-z-przymusem-szkolnym,nId,1353503, D. Brykczyński, „Rzeczpospolita”: Rodzice 6-latków walczą z przymusem szkolnym, 07.03.2014.

http://www.rp.pl/artykul/19,977548-Szesciolatki--czyli-kleska.html?referer=redpol; A. Grabek, Sześciolatki, czyli klęska, 04.02.2013.

http://www.rp.pl/artykul/984448.html, A. Grabek, Bunt pań przedszkolanek, 25.02.2013.

http://fakty.interia.pl/raport-szesciolatki-do-szkoly/aktualnosci/news-rzeczpospolita-za-duzoszesciolatkow-w-szkolach,nId,1576034, A. Grabek, „Rzeczpospolita”: Za dużo sześciolatków w szkołach, 17.12.2014.

http://www.rp.pl/artykul/19,1150641-MEN-chowa-dane-o-6-latkach.html, Artur Grabek, MEN chowa dane o 6-latkach, 21.10.2014.

http://www.rp.pl/artykul/111604,1057461-NIK--Szkoly-niegotowe-na-6-latki.html, A. Grabek, Szkoły niegotowe na 6-latki, 17.10.2014.

http://www.rp.pl/artykul/182403,1011851-Rodzice-walcza-o-miejsc-w-zerowkach.html?refererredpol, M. Kozubal, Rodzice walczą o miejsca w zerówkach, 22.05.2013.

http://www.rp.pl/artykul/19,1058796--Platforma-cynicznie-gra-dziecmi-.html?referer=redpol, A. Grabek, Platforma cynicznie gra dziećmi, 22.10.2013.

http://www.rp.pl/artykul/9158,1057989-Misja--szesciolatek-.html?referer=redpol, A. Grabek, Misja sześciolatek, 18.10.2013.

http://www.rp.pl/artykul/19,1024649-MEN-nie-mowi-calej-prawdy-o-edukacji.html?referer=redpol, A. Grabek, MEN nie mówi całej prawdy o edukacji, 29.06.2013.

Opublikowane
2016-09-29
Jak cytować
Zbróg, Z. (2016). Obniżenie wieku rozpoczęcia obowiązku szkolnego – reprezentacje społeczne problemu w debacie publicznej. Problemy Wczesnej Edukacji, 35(4), 85-93. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/pwe/article/view/780