Tam, gdzie zlewka stuka się z filiżanką

Autor

  • Katarzyna Bryszkowska Uniwersytet Gdański

DOI:

https://doi.org/10.26881/tutg.2022.3.04

Słowa kluczowe:

Camellia sinensis, rodzaje herbat, związki chemiczne herbaty, polifenole

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Canda, B.D., Oguntibeju, O.O., Marnewick, J.L., 2014. Effects of consumption of rooibos (Aspalathus linearis) and a rooibos-derived commercial supplement on hepatic tissue injury by tert-butyl hydroperoxide in Wistar rats. Oxidative medicine and cellular longevity, 716832.

Chen M.L., 2002. Tea and health – an overview [w:] Zhen, Y.S. (red.), Tea: bioactivity and therapeutic potential. Chiny, CRC Press. 1-13.

Butt, M.S., Imran, A., Sharif, M.K., Ahmad, R.S., Xiao, H., Imran, M.H.A.R., Rsool, H.A., 2014. Black tea polyphenols: a mechanistic treatise. Critical reviews in food science and nutrition, 54(8), 1002-1011.

Hamilton-Miller, J.M., 1995. Antimicrobial properties of tea (Camellia sinensis L.). Antimicrobial agents and chemotherapy, 39(11), 2375-2377.

Hamilton-Miller, J.M.T., 2001. Anti-cariogenic properties of tea (Camellia sinensis). Journal of medical microbiology, 50(4), 299-302.

Hinsch, B., 2015. The rise of tea culture in China: the invention of the individual. Rowman & Littlefield.

Namita, P., Mukesh, R., Vijay, K.J., 2012. Camellia sinensis (green tea): a review. Global journal of pharmacology, 6(2), 52-59.

Przybylok, R., 2017. Czajnikowy.pl, Dobra herbata. Warszawa: Wydawnictwo Nasza Księgarnia.

Sharangi, A.B., 2009. Medicinal and therapeutic potentialities of tea (Camellia sinensis L.) - A review. Food Research International, 42(5-6), 529-535.

Sielicka, M., Pacholek, B., Zagórska, A., 2010. Właściwości przeciwutleniające wybranych herbatek bedących suplementami diety. Żywność Nauka Technologia Jakość, 17(5), 112-122.

Wierzejska, R., 2014. Tea and health–a review of the current state of knowledge. Przegląd Epidemiologiczny, 68(3), 501-6.

Zhang, L., Ho, C.T., Zhou, J., Santos, J.S., Armstrong, L. and Granato, D., 2019. Chemistry and biological activities of processed Camellia sinensis teas: A comprehensive review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18(5), s.1474-1495.

Źródła internetowe

Pociask, K. Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty, eherbata.pl. [online]. https://eherbata.pl/blog/herbaciane-abc-roznicew-produkcji-6-rodzajow-herbaty-268.html [dostęp 19.03.2022].

Skład chemiczny herbaty, 2010. oHerbacie.pl. [online], https://oherbacie.pl/sklad-chemicznyherbaty/ [dostęp 19.03.2022].

Co wiemy o herbacie, jej rodzajach i właściwościach? Kuchnie świata [online], https://www.kuchnieswiata.com.pl/pl/warto-przeczytac/item/211 [dostęp 29.07.2022].

Pobrania

Opublikowane

2022-12-19

Jak cytować

Bryszkowska, K. (2022). Tam, gdzie zlewka stuka się z filiżanką. Tutoring Gedanensis, 7(3), 41–50. https://doi.org/10.26881/tutg.2022.3.04

Numer

Dział

Artykuły