Problem głodnego komiwojażera. Mobilność i jedzenie w biegu na przykładzie warszawskich kurierów paczkowych
DOI:
https://doi.org/10.26881/etno.2024.10.14Słowa kluczowe:
courier drivers, Warsaw, foodways, work, mobilityAbstrakt
Globalisation processes have made mobility a founding stone for many markets. One of those markets are the courier services, which have gained importance with the boom in e-commerce. In the article I present an analysis of materials gathered during my
2020–2022 research on the foodways of Warsaw parcel couriers from the perspective of anthropology of food, mobility and work. I include the context of this peculiar labour market, factors influencing individual eating behaviours, as well as an overview of different
eating strategies.
Downloads
Bibliografia
Allison, A. (1991). Japanese mothers and obentōs: The lunch box as ideological state apparatus. Anthropological Quarterly, 64(4), 195–208.
Anagnostopulu, A. (2021). Pani Kanapka straciła pracę, a owocowe czwartki trafiły do szpitali. Jak radzą sobie firmy cateringowe obsługujące biurowce?. Business Insider Polska. businessinsider.com.pl/biznesvscovid/catering-biurowy-jak-pani-kanapka-radzi-sobie-w-pandemii/0yvn716 [dostęp: 26.06.2022].
Bagiński, K. (2020). Popularny Ślimak zatrudniał 200 osób, została połowa, klientów nie ma w ogóle. Nikt nie martwi się dziś „panem kanapką”. Money.pl. money.pl/gospodarka/popularny-slimak-zatrudnial-200-osob-zostala-polowa-klientow-nie-ma-w-ogole-nikt-nie-martwi-sie-dzis-panem-kanapka-6494875048007809a.html [dostęp: 26.06.2022].
Bednarek, A. (2020). Żabka otwiera sklep naszpikowany gadżetami. Jest w 100 proc. ekologiczny. Gadżetomania. gadzetomania.pl/zabka-otwiera-sklep-naszpikowany-gadzetami-jest-w-100-proc-ekologiczny,6704747178653825a [dostęp: 15.02.2024].
Bielenin-Lenczowska, K. (2011). Gdzie jest mój teren i kim w nim jestem? Kilka pytań w związku z terenem, wiedzą i etyką antropologa. W: T. Buliński, M. Kairski (red.), Teren w antropologii. Praktyka badawcza we współczesnej antropologii kulturowej (s. 151–168) . Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM.
Bildtgård, T. (2009). Mental foodscapes: Where Swedes would go to eat well (and places they would avoid). Food, Culture and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research, 12, 497–523.
Bolanowski, J. (2018). Sztuczna inteligencja w Żabce sprawdzi, co kupujesz!. Fakt. www.fakt.pl/pieniadze/sztuczna-inteligencja-w-zabce-sprawdzi-co-kupujesz/7nbmge8 [dostęp: 22.09.2024]
Bourdieu, P. (1986). The forms of capital. W: J.G. Richardson (red.), Handbook of theory and research for sociology of education (s. 241–258). New York – Westport: Greenwood Press.
Caputo, V. (2000). At “home” and “away”: Reconfiguring the field for the late twentieth-century anthropology. W: V. Amit (red.), Constructing the field: Ethnographic fieldwork in the contemporary world (s. 19–31). London – New York: Routledge.
Chung, N. (2024). Connected, programmed, and immobilised: A mobile ethnography of platform-mediated food delivery in Seoul. Mobilities, 19(4), 573–592.
Cummins, S., Macintyre, S. (2002). A systematic study of an urban foodscape: The price and availability of food in Greater Glasgow. Urban Studies, 39(11) 2115–2130.
Czarniawska, B. (2007). Shadowing: And other techniques for doing fieldwork in modern societies. Malmö: Copenhagen Business School Press.
Davey, G.B. (1993). Foodways. W: G.B. Davey, G. Seal (red.), The Oxford companion to Australian folklore (s. 182). Melbourne: Oxford University Press.
Dąbrowska-Cydzik, J. (2021). Żabka kontra „frogshoposting”. Marka przeprasza, ale fani stoją po stronie influencerki. Eksperci: jak można było nie dostrzec takiego potencjału pracownika. Wirtualne Media. wirtualnemedia.pl/artykul/zabka-viola-frogshoposting-afera-mem-instagram-przeprosiny [dostęp: 10.02.2024].
Dąbrowska-Cydzik, J. (2022). Studenci kontra Żabka. Spór o zielonego hot doga. Wirtualne Media. wirtualnemedia.pl/artykul/studenci-zabka-pozew-zapnapka-zielony-hot-dog [dostęp: 15.02.2024].
Derek, M. (2012). Przemiany przestrzenno-funkcjonalne na warszawskim Powiślu w kontekście koncepcji gentryfikacji. W: J. Jakóbczyk-Gryszkiewicz (red.), Procesy gentryfikacji w mieście (cz. 1, s. 97–108). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
Douglas, M. (2007). Odszyfrowanie posiłku. W: M. Douglas, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, tłum. E. Klekot (s. 333–361). Wydawnictwo Marek Derewiecki.
Dunn, E.C. (2008). Postsocialist spores: Disease, bodies, and the state in the Republic of Georgia. American Ethnologist, 35(2), 243–258.
Foucault, M. (2004). Society must be defended: Lectures at the Collège de France, 1975–76. London: Penguin.
Gulc, A. (2017). Charakterystyka usług kurierskich w Polsce. Humanities and Social Sciences, 24(1), 61–75.
Hannerz, U. (2006). Studying down, up, sideways, through, backwards, forwards, away and at home: reflections on the field worries of an expansive discipline. W: S. Coleman, P. Collins (red.), Locating the field: Space, place and context in anthropology (s. 23–42). London: Bloomsbury Academic.
Hochschild, A.R. (1989). The second shift. New York: Avon Books.
Hryciuk, R.E. (2008). Od córki do profesjonalistki. Obserwacja uczestnicząca w antropologii – dylematy, ograniczenia i zaskoczenia na przykładzie badań terenowych w mieście Meksyk. W: B. Jakubowska, T. Wiślicz (red.), Obserwacja uczestnicząca w badaniach historycznych (s. 55–78). Zabrze: Inforteditions.
Jacyno, M. (2007). Kultura indywidualizmu. Warszawa: PWN.
Jessen, A., Buemann, B., Toubro, S., Skovgaard, I.M., Astrup, A. (2005). The appetite- suppressant effect of nicotine is enhanced by caffeine. Diabetes, Obesity and Metabolism, 7(4), 327–333.
Kelly, M.G.E. (2010). International biopolitics: Foucault, globalisation and imperialism. Theoria: A Journal of Social and Political Theory, 57(123), 1–26.
Kęsy, J., Domański, Z. (2002). Problem komiwojażera w zmieniającym się środowisku komunikacyjnym. Prace Naukowe Instytutu Matematyki i Informatyki Politechniki Częstochowskiej, 1(1), 63–67.
Kowanda, C. (2019). Cwana Żabka. Polityka. polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1932200,1,cwana-zabka.read [dostęp: 20.06.2022].
Middha, B., Strengers, Y., Lewis, T., Horne, R. (2021). Spatio-temporalities of convenience eating for sustainability outcomes at an inner-urban university. Geographical Research, 59, 407–423.
Nyberg, M., Sjöberg, K., Svederberg, E. (2010). Bus drivers’ and assistant nurses’ conceptualizations of food and meals during working hours. Forum: Qualitative Social Research, 11(2).
Polkowska, D. (2021). Platform work during the COVID-19 pandemic: A case study of Glovo couriers in Poland. W: European Societies, 23(1), 321–331.
Sheller, M., Urry, J. (2006). The new mobilities paradigm. Environment and Planning A, 38, 207–226.
Skeggs, B. (2004). Class, self, culture. London: Routledge.
Stanisz, A. (2015). Regimes of logistics, pauses in the flow, stillness in (near) industrial non-places and mobility infrastructure. Studia Humanistyczne AGH, 14(4), 73–86.
Straczuk, J. (2016). Smaki trwania, smaki zmiany. Preferencje i praktyki jedzeniowe Polaków w kontekście zmiany społecznej. Studia Socjologiczne, 222(3), 31–50.
Tierney, R.K., Ohnuki-Tierney, E. (2012). Anthropology of food. W: J.M. Pilcher (red.), The Oxford Handbook of Food History (s. 117–134). New York: Oxford University Press.
Urry, J. (2007). Mobilities. Cambridge: Polity.
UKE. (2022). Raport o stanie rynku pocztowego w 2021 roku. Urząd Komunikacji Elektronicznej. bip.uke.gov.pl/download/gfx/bip/pl/defaultaktualnosci/23/63/2/raport_o_stanie_rynku_pocztowego_w_2021_roku_online.pdf [dostęp: 26.06.2022].
Woodcock, J., Graham, M. (2020). The gig economy: A critical introduction. Cambridge: Polity.
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Czasopismo wydawane jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Uniwersyteckie Czasopisma Naukowe
