Kulturelle Vielfalt im Werk von Günther Grass „Oh, heilige Handlung des Essens, die du die Völker verbindest.“ Über den süß‑sauren Gaumenschmaus im Haus Mazerath

Autor

  • Michał Borek Wrocław

Słowa kluczowe:

kultura jedzenia, bulwa ziemniaczana, narodowy nacjonalizm, kuchnia, czas wojny, drobnomieszczaństwo

Abstrakt

Jednym z często niedocenianych dóbr naszej cywilizacji jest przygotowywanie posiłków, czyli kuchnia. Günter Grass przedstawił w „Blaszanym bębenku” za jej pomocą, w sposób subtelny, prawie niezauważalny, różne typy mentalności i światopoglądów Gdańszczan z okresu międzywojennego. Zwyczajny ziemniak na przykład funkcjonuje w jego powieści jako element jednoczący Kaszubów, Polaków i Niemców lub jako narzędzie zbrodni. Najwyższy czas aby rozpocząć kulinarną podróż po małej ojczyźnie Gdańskiego noblisty z 1999 roku. Życzymy smacznego!

Downloads

Download data is not yet available.

Opublikowane

2013-04-03

Jak cytować

Borek, M. (2013). Kulturelle Vielfalt im Werk von Günther Grass „Oh, heilige Handlung des Essens, die du die Völker verbindest.“ Über den süß‑sauren Gaumenschmaus im Haus Mazerath. Studia Germanica Gedanensia, (28), 151–154. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/SGG/article/view/1571