Smakosz na diecie eliminacyjnej. Analiza polskich blogów kulinarnych

Autor

  • Mariola Bieńko Uniwersytet Warszawski

DOI:

https://doi.org/10.26881/maes.2018.2.04

Słowa kluczowe:

tożsamość, dieta wegańska, dieta bezglutenowa, blogosfera kulinarna, blogerki

Abstrakt

Jedzenie jest produktem, a zarazem obrazem organizacji społeczeństwa zarówno w sferze publicznej, jak i prywatnej. We współczesnych społeczeństwach przemysłowych przygotowanie i konsumpcja jedzenia są postrzegane nie tylko jako wyraz zaspokajania potrzeb biologicznych, ale jako źródło wielu różnorodnych znaczeń społecznych i kulturowych. Jedzenie rozważa się obecnie w kontekście diety i zdrowia człowieka. Najważniejszymi źródłami kulinarnych inspiracji są internetowe serwisy z przepisami i książki kucharskie, wzrosła rola prasy i telewizyjnych programów kulinarnych, poświęconych dietom i zdrowej żywności. Popularność internetowych stron z przepisami i blogów kulinarnych ujawnia ogromne zainteresowanie zdrowym odżywianiem, jakie wykazują użytkownicy globalnej sieci. Media społecznościowe to jeden z kluczowych kulinarnych kanałów komunikacji digitalowej w tym obszarze tematycznym. Blogi kulinarne, jako produkty popkultury, dają swoim uczestnikom możliwość dokonywania wyboru i interpretacji oraz dowolność w sposobach odczytywania i rozumienia rozmaitych kulturowych przekazów dotyczących zdrowego stylu życia. Artykuł skupia się na analizie zawartości wybranych blogów kulinarnych, koncentrujących się na znaczeniu zdrowej żywności, zdrowego stylu odżywiania oraz diet.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Atkins P. Bowler I., 2001, Food in Society. Economy, Culture, Geography, London: Hodder Education and Hachette.

Babbie E., 2004, Badania społeczne w praktyce, tłum. A. Kloskowska-Dudzińska, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Bachórz A., 2014, Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym [w:] U. Jarecka, A. Wieczorkiewicz (red.), Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, Warszawa: Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW, Wydawnictwo IFiS PAN.

Belasco W., 1989, Appetite for Change: How the Counterculture Took On the Food Industry, 1966–1988, New York: Pantheon Books.

Bieńko M., 2015, Fizjologia smaku we współczesnych obyczajach kulinarnych i biesiadnych [w:] J. Arcimowicz, M. Bieńko, B. Łaciak (red.), Obyczajowość polska początku XXI wieku. Przemiany, nowe trendy, zróżnicowania, Warszawa: Wydawnictwo Akademickie „Żak”.

Blaxter M., 2009, Zdrowie, tłum. M. Okła, Warszawa: Sic!.

Bourdieu P., 2005, Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, tłum. P. Biłos, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.

Braudel F., 1999, Historia i trwanie, tłum. B. Geremek, Warszawa: Czytelnik.

Brillat-Savarin A., 1973, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, tłum. J. Guze, Warszawa: PIW.

Cairns K., Johnston J., 2016, Food and Feminity, London–New York: Bloomsbury.

Castells M., 2008, Społeczeństwo sieci, tłum. K. Pawluś et al., Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Chmielewska A., Szajewska H., 2017, Choroby związane z glutenem [w:] H. Szajewska, A. Horvath (red.), Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Warszawa: Medycyna Praktyczna.

Cywińska-Milonas M., 2002, Blogi (ujęcie psychologiczne) [w:] P. Marecki (red.), Liternet. Literatura i Internet, Kraków: Rabid.

Czapiński J., 2017, Psychologia szczęścia. Kto, kiedy, dlaczego kocha życie i co z tego wynika, czyli nowa odsłona teorii cebulowej, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.

de Certeau M., Giard L., Mayol P., 2008, Wynaleźć codzienność, t. 2, Mieszkać, gotować, tłum. K. Thiel-Jańczuk, Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

de Solier I., 2013, Food and the Self: Consumption, Production and Material Culture, London–New York: Bloomsbury.

Domański H. et al., 2015, Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar.

Elliott A., 2013, Reinvention, London–New York: Routledge.

Epstein J., 2002, Snobbery: The American Version, Boston: Houghton Mifflin.

Giddens A., 2001, Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, tłum. A. Szulżycka, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Gong Q., 2015, Media [w:] P. Jackson, Food Words: Essays in Culinary Culture, London–New York: Bloomsbury.

Green P.H.R., 2016, Gluten na widelcu: jeść czy nie jeść – cała prawda o modzie na dietę bezglutenową, tłum. E. Kleszcz, Łódź: Galaktyka.

Grosset D., 2017, Wegański umysł, wegańskie serce, Pani, nr 324, s. 58–63.

Jackson P., 2015, Gourmet [w:] P. Jackson, Food Words: Essays in Culinary Culture, London– New York: Bloomsbury.

Jarosz M., Traczyk I., 2011, Alergie pokarmowe [w:] M. Jarosz (red.), Praktyczny poradnik dietetyki, Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.

Johnston J., Baumann S., 2010, Foodies: Democracy and Distinction in the Gourmet Foodscape, London: Routledge.

Kownacka B.M., 2014, Moda na smaczne pisanie. Blog kulinarny jako kontinuum Sylwy [w:] W. Bobrowicz, D. Kubinowski, Z. Pakuła (red.), Moda w kulturze, sztuce i edukacji, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Kozinets R.V., 2012. Netografia, Badania etnograficzne online, tłum. M. Brzozowska-Brywczyńska, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Lévi-Strauss C., 2010, Surowe i gotowane, tłum. M. Falski, Warszawa: Aletheia.

Lien M.E., Jacobsen E., 2016, Food Marketing [w:] W. Belasco, P. Jackson (eds.), The Handbook of Food Research, London–New York: Bloomsbury.

Maffesoli M., 2008, Czas plemion. Schyłek indywidualizmu w społeczeństwach ponowoczesnych, tłum. M. Buholc, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Maffesoli M., 2012, Rytm życia. Wariacje na temat świata wyobraźni ponowoczesnej, tłum. A. Karpowicz, Kraków: Zakład Wydawniczy „Nomos”.

Naccarato P., Lebesco K., 2012, Culinary Capital, London–New York: Berg.

Olcoń-Kubicka M., 2006, Blogi jako przejaw współczesnego trybalizmu [w:] D. Batorski, M. Marody, A. Nowak (red.), Społeczna przestrzeń Internetu, Warszawa: Wydawnictwo SWPS „Academica”.

Ong W.J., 1982, Orality and Literacy: The Technologizing of the Word, London–New York: Routledge.

Orszulak-Dudkowska K., 2013, Blogi kulinarne a tradycja folklorystyczna [w:] P. Grochowski (red.), Netlor. Wiedza cyfrowych tubylców, Toruń: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Pachocka J., 2011, Nomenklatura diet [w:] M. Jarosz (red.), Praktyczny poradnik dietetyki, Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.

Piskała A., Romanowska K., 2017, Chrzań te diety, Bielsko-Biała: Pascal.

Rettberg J.W., 2012, Blogowanie, tłum. M. Szczubiałka, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Romanowska D., 2017, Na chorobę ci te diety!, Newsweek, nr 33, 7–13.08.17, s. 79–81.

Shilling Ch., 2010, Socjologia ciała, tłum. M. Skowrońska, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Silverman D., 2012, Interpretacja danych jakościowych, tłum. M. Głowacka-Grajper, J. Ostrowska, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Stuart T., 2011, Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do współczesności, tłum. J. Mikos, Warszawa: W.A.B.

Stunża G.D. et al., 2015, Dwa zero czy zero? Blogi o tematyce kulturalnej a przemiany kultury uczestnictwa, Gdańsk: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Instytut Kultury Miejskiej.

Szlendak T., Olechnicki K., 2017, Nowe praktyki kulturowe Polaków. Megaceremoniały i subświaty, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Święcicka O., 2015, Mnie nie ma. Rozmowa z Maciejem Nowakiem, Wołowiec: Czarne.

Twardowska K., 2014, Baby do garów!, czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej [w:] A. Drzał-Sierocka (red.), W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, Gdańsk: Wydawnictwo Naukowe Katedra.

Wieczorkiewicz A., 2012, Kultura uwikłana w konsumpcję [w:] K. Frysztacki, P. Sztompka (red.), Polska początku XXI wieku: przemiany kulturowe i cywilizacyjne, Warszawa: Warszawska Drukarnia Naukowa PAN.

Netografia

Blog „Bezglutenowa Mama”, http://bezglutenowamama.pl/ (dostęp: 10.03.2017).

Blog „Jadłonomia”, http://www.jadlonomia.com/ (dostęp: 10.03.2017).

Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej, 2014, Diety Polaków. Komunikat z badań CBOS, Nr 115/2014, Warszawa, http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2014/K_113_14. PDF (dostęp: 20.09.2017).

Gwóźdź M., Liczby polskiego Internetu 2016, http://smmeasure.eu/liczby-polskigo-internetu-2016/ (dostęp: 22.09.2017).

Pytkowska A., Polska blogosfera, raport 2014, http://www.brief.pl/artykul,2383,polska_blogosfera_-_raport_2014.html (dostęp: 22.09.2017).

Pobrania

Opublikowane

2018-06-28

Jak cytować

Bieńko, M. (2018). Smakosz na diecie eliminacyjnej. Analiza polskich blogów kulinarnych. Miscellanea Anthropologica Et Sociologica, 19(2), 64–82. https://doi.org/10.26881/maes.2018.2.04