KONKURENCYJNOŚĆ POLSKIEGO PRZETWÓRSTWA RYBNEGO NA TLE UNII EUROPEJSKIEJ

Autor

  • Joanna Krupska Uniwersytet Gdański

Słowa kluczowe:

przetwórstwo rybne, konkurencyjność, determinanty konkurencyjności

Abstrakt

Cel. Sektor przetwórstwa rybnego odgrywa kluczową rolę w gospodarce wielu krajów Unii Europejskiej, w tym Polski, która jest jednym z największych eksporterów przetworów rybnych w UE. W obliczu dynamicznych zmian rynkowych, postępu technologicznego oraz rosnącej konkurencji międzynarodowej analiza konkurencyjności tego sektora nabiera szczególnego znaczenia. Współczesne wyzwania, takie jak zmieniające się regulacje unijne, wpływ globalnych trendów konsumpcyjnych czy rozwój innowacyjnych technologii przetwórstwa, sprawiają, że konieczna jest systematyczna ocena pozycji polskiej branży przetwórstwa rybnego na tle innych państw członkowskich UE.

Celem badań jest analiza konkurencyjności polskiego sektora przetwórstwa rybnego na tle krajów Unii Europejskiej, identyfikacja kluczowych czynników ją determinujących oraz ocena perspektyw rozwoju branży. Badanie obejmuje zarówno aspekty ekonomiczne, technologiczne jak i rynkowe .

Metoda. W niniejszym artykule zastosowano podejście ilościowe, oparte na analizie danych statystycznych oraz literatury przedmiotu. Podstawą przeprowadzonych badań były ogólnodostępne bazy danych, takie jak: EUROSTAT, EUMOFA,STECF. Dodatkowo przeprowadzono analizę literatury przedmiotu, obejmującą zarówno prace naukowe, jak i raporty branżowe, w celu identyfikacji kluczowych czynników wpływających na konkurencyjność sektora przetwórstwa rybnego.

Metody badawcze obejmowały:analizę porównawczą , analizę trendów, analizę wskaźnikową.

Wyniki. Zastosowane podejście pozwoliło na kompleksową ocenę konkurencyjności polskiego sektora przetwórstwa rybnego, uwzględniając zarówno aspekty ekonomiczne, technologiczne, jak i rynkowe. Wykorzystanie danych z różnych źródeł umożliwiło uzyskanie obiektywnego obrazu sytuacji, a także sformułowanie wniosków dotyczących dalszego rozwoju branży

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Brodowska-Szewczuk J. (2009). Konkurencyjność przedsiębiorstw i źródła przewagi konkurencyjnej. Siedlce: Akademia Podlaska w Siedlcach, Zeszyty Naukowe 80, Seria: Administracja i Zarządzanie

Budzyńska A. (2016). Konkurencyjność branży na arenie międzynarodowej na przykładzie sektora żywnościowego. Szczecin: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 2016

Bykowski P.(2017) Polskie przetwórstwo rybne w latach 1990-2015, Przemysł spożywczy, tom 71

EUROFISH https://eurofish.dk/

Hryszko K. (2025) Determinanty kształtowania się rynku ryb w Polsce. Referat.Warszawa.

Hryszko K. (2023). Przetwórstwo ryb w Polsce – struktura podmiotowa i finanse. Gospodarka, tom 77

Hryszko K. (2023). Rynek ryb w Polsce. Bieżące wyniki i determinanty. Referat wygłoszony na IX Kongres Rybny, Sopot.

Kędzierska A. (2005). Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw poprzez fuzje i przejęcia [w:] Konkurencyjność przedsiębiorstw w świetle Strategii Lizbońskiej, red. J. Bieliński. Warszawa: CeDeWu.

Misala J. (2007). Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencność gospodarki narodowej. Podstawy teoretyczne. Radom: Politechnika Radomska.

Niegolewski A.:(1979) Ekonomiczne podstawy rozwoju gospodarki rybnej. Gdańsk: Wyd. Morskie.

OECD, 1994, Industrial Structure Statistics

Polska Klasyfikacja Działalności PKD 2025 https://stat.gov.pl/Klasyfikacje/doc/pkd_nowelizacja/pdf/KlasyfikacjaPKD2025.pdf

Porter M.E. (2021). Porter o konkurencji.Warszawa: PWE.

Stankiewicz M.J.(2000).Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa, „Gospodarka Narodowa”, nr 7/8.

Stecf (2023) Malvarosa, L., Tardy Martorell, M., Virtanen, J., Guillen, J.. Economic Report on the EU fish processing industry. Scientific Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF) – (STECF 23-14)

Szczepaniak I., Ambroziak Ł., Kosior K. (2018). Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle uwarunkowań makroekonomicznych Studia BAS Nr 3(55) 2018,

Szulecka O. (red.). Kodeks dobrych praktyk produkcyjnych w przetwórstwie ryb. Gdynia: MIR-PIB.

Wojewnik J. (1972). Ekonomika przemysłu rybnego. Łódź: PWN.

Pobrania

Opublikowane

2025-12-19

Jak cytować

Krupska, J. (2025). KONKURENCYJNOŚĆ POLSKIEGO PRZETWÓRSTWA RYBNEGO NA TLE UNII EUROPEJSKIEJ. Współczesna Gospodarka, 19(2 (44). Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/wg/article/view/11949