WPŁYW POLITYKI LOCKDOWNÓW NA FUNKCJONOWANIE BRANŻY ZAKWATEROWANIE I GASTRONOMIA W POLSCE

Autor

DOI:

https://doi.org/10.26881/wg.2022.1.04

Słowa kluczowe:

zadłużenie publiczne, PKB, finanse przedsiębiorstw, Covid-19, interwencjonizm, skutki pandemii

Abstrakt

Celem artykułu jest zobrazowanie wpływu polityki lockdownów na przedsiębiorstwa z branży zakwaterowanie i gastronomia. Pytania badawcze koncentrują się na kwestii: w jakim zakresie czasowe ograniczenie działalności gospodarczej miało wpływ na bieżącą działalność i wyniki finansowe przedsiębiorstw z badanej branży. Dla zrealizowania przyjętego celu zastosowano: metody analizy i krytyki piśmiennictwa, metody wnioskowania logicznego, metody analizy indywidulanych przypadków, analizę finansową, a także techniki graficzne i tabelaryczne. Polityka lockdownu przyniosła szereg negatywnych następstw dla światowych gospodarek. Nastąpił spadek PKB, wzrost poziomu zadłużenia w relacji do PKB, zwiększyła się liczba ludzi głodnych i niedożywionych. Ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej w sposób szczególny dotknęły sekcji zakwaterowanie i gastronomia, która zanotowała w Polsce w 2020 r. 31% spadek przychodów. Studia przypadków poszczególnych przedsiębiorstw z branży potwierdzają trudną sytuację podmiotów gospodarczych: spadek zysku i przychodów, wzrost zadłużenia. Stąd konieczna okazała się pomoc państwa niwelująca skutki prowadzonej polityki lockdownu.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Agrawal V., Cantor J., Sood N., Whaley C. (2021), The impact of the COVID-19 pandemic and policy responses on excess mortality, “NBER Working Paper Series”, nr 28930.
Bank Światowy (2021), https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?end=2020&start=2015&view=chart (12.11.2021).
Berry C., Fowler A., Glazer T., Handel-Meyer S., MacMillen A. (2021), Evaluating the Effects of Shelter-in-Place Policies during the COVID-19 Pandemic, “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” nr 118 (15).
Chichaibelu B., Bekchanov M, von Braun J., Torero M. (2021), The global cost of reaching a world without hunger: Investment costs and policy action opportunities, “Food Policy”, nr 104.
Dynus M., Kołosowska B., Prewysz-Kwinto P. (2005), Analiza finansowa przedsiębiorstwa, Toruń: Wydawnictwo „Dom Organizatora”.
Dziembała M., Kłos A. (2021), Pandemia COVID-19 a gospodarka Unii Europejskiej – instrumenty antykryzysowe oraz implikacje dla budżetu UE i jej państw członkowskich, „Przegląd Europejski”, nr 1, s. 81-98.
European Commission [EC], European Economic Forecast, Institutional Paper 156, Summer 2021.
Eurostat (2021a), https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_peps01n&lang=en (12.11.2021).
Eurostat (2021b), https://ec.europa.eu/eurostat/statistics. ex-plained/index.php?title=Government_finance_statistics#Government_debt (28.07.2021).
GUS (2020), Bilansowe wyniki finansowe przedsiębiorstw niefinansowych w 2019 r.: analizy statystyczne. Pozyskano z https://stat.gov.pl/ (15.11.2021).
GUS (2021a), Bilansowe wyniki finansowe przedsiębiorstw niefinansowych za 2020 r. Pozyskano z https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/podmioty-gospodarcze-wyniki-finansowe/przedsiebiorstwa-niefinansowe/bilansowe-wyniki-finansowe-przedsiebiorstw-niefinansowych-w-2020-roku,10,15.html# (02.01.2022).
GUS (2021b), Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach 2000-2021 (październik).
GUS (2021c), Mały Rocznik Statystyczny Polski, Warszawa. Pozyskano z https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/maly-rocznik-statystyczny-polski-2021,1,23.html (02.01.2022).
GUS (2021d), Rachunki narodowe według sektorów instytucjonalnych w latach 2016-2019. Pozyskano z https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rachunki-narodowe/roczne-rachunki-narodowe/rachunki-narodowe-wedlug-sektorow-instytucjonalnych-w-latach-2016-2019,4,16.html (01.01.2022).
GUS (2021e), Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych 15.12.2021 r.
w listopadzie 2021 r.: informacje sygnalne. Pozyskano z https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-w-listopadzie-2021-roku,2,121.html (02.01.2022).
Hołoga, D., Winiarski, J. (2021). Ocena ekonomiczno-społeczna skutków walki z pandemią COVID-19 w Szwecji – zasoby, działania, rezultaty. Współczesna Gospodarka, 12 (36). Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/wg/article/view/5991 (02.01.2022).
IGGP (2021), Pozew Zbiorowy Gastronomii Polskiej złożony w sądzie. Pozyskano z https://www.iggp.pl/aktualnosci/pozew-zbiorowy-gastronomii-polskiej-zlozony-w-sadzie (15.11.2021).
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 ze zm.).
Kotowska B., Uziębło A., Wyszkowska-Kaniewska O. (2018), Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, Warszawa: Wydawnictwo CeDeWu.
Marketline Industry Profile: Foodservice in the US, September 2021 (09.11.2021, EMIS).
MRiT (2020), https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/juz-ponad-140-mld-zl-trafilo-do-przedsiebiorcow-dzieki-tarczy-antykryzysowej (27.10.2021).
Mullen A. (2021), The cost of zero hunger, “Nat Food” nr 2 (753), https://doi.org/10.1038/s43016-021-00395-6.
NBP (2021), Szybki Monitoring. Analiza sytuacji sektora przedsiębiorstw, nr 03/21. Pozyskano z https://www.nbp.pl/home.aspx?c=/ascx/koniunktura_prezentacja.ascx (15.11.2021).
Oxford (2021), https://ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?tab=chart&country=~POL (26.10.2021).
PARP (2020), COVID-19: kolejne ograniczenia dla gospodarki. Ponowne zamknięcie centrów handlowych i hoteli od 7 listopada, Pozyskano z https://www.parp.gov.pl/component/content/article/65397:covid-19-kolejne-ograniczenia-dla-gospodarki-ponowne-zamkniecie-centrow-handlowych-i-hoteli-od-7-listopada (15.11.2021).
Pazarbasioglu C. (2021), Foreword (w:) Global Productivity, red. Dieppe A., Waszyngton: World Bank Group.
Polska Organizacja Turystyczna [POT] (2021), Bon Turystyczny. Pozyskano z https://bonturystyczny.polska.travel/download/raporty/wakacje-2021.pdf (15.11.2021).
Potsiou C. (2021), Formalizing Informal Settlements to Empower Residents Against COVID-19 and Other Disasters (w:) COVID-19 Pandemic, Geospatial Information, and Com-munity Resilience : Global Applications and Lessons, A. Rajabifard, D. Paez, G. Fo-liente, Boca Raton: CRC Press, s. 196-197.
PFR (2021), https://pfrsa.pl/tarcza-finansowa-pfr/tarcza-finansowa-pfr-20.html#mmsp (27.10.2021).
Rekomendacje Komitetu Standardów Rachunkowości [KSR] (2021), Sprawozdanie finanso-we w czasie pandemii COVID -19. Pozyskano z https://www.gov.pl/web/finanse/rekomendacje-i-inne-publikacje2 (25.11.2021).
Roczne skonsolidowane sprawozdanie Sfinks finansowe za 2020 r. Pozyskano z https://www.sfinks.pl/content/raporty-finansowe (11.11.2021).
Roczne sprawozdanie finansowe McDonald's Polska Sp. z o.o. za rok 2020 (dostęp: 11.11.2021, KRS).
Roczne sprawozdanie finansowe Zdrojowa Hotels sp. z o.o. za rok 2020 (13.11.2021, KRS).
Roczne sprawozdanie finansowe Sienna Hotel sp. z o.o. za rok 2020 (13.11.2021, KRS).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 r. (Dz. U. z 2020 r., poz. 433).
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 16 maja 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. 2020 poz. 878 ze zm.).
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 października 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. 2020, poz. 1758 ze zm.).
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 23 października 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wy-stąpieniem stanu epidemii (Dz. U. 2020, poz. 1871).
Stiglitz J. (2013), Ekonomia sektora publicznego. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Trzciński J, Wiącek M. (2016), Komentarz do art. 68 (w:) Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. Komentarz, tom II, wyd. II, red. Garlicki L., Zubik M. Warszawa: System Infor-macji Prawnej LEX.
U.S. Bureau of Labor Statistics [BLS] (2021), https://www.bls.gov/oes/current/oes_nat.htm#35-0000 (09.11.2021).

Pobrania

Opublikowane

2022-06-23

Jak cytować

Orzeszak, K. (2022). WPŁYW POLITYKI LOCKDOWNÓW NA FUNKCJONOWANIE BRANŻY ZAKWATEROWANIE I GASTRONOMIA W POLSCE. Współczesna Gospodarka, 13(1 (37). https://doi.org/10.26881/wg.2022.1.04