Das kulinarische Wrocław – Auf der Suche nach der regionalen Identität am Beispiel der Namen für Restaurants in Wrocław

Autor

  • Joanna Szczęk Uniwersytet Wrocławski
  • Marcelina Kałasznik Uniwersytet Wrocławski

Słowa kluczowe:

kulinaria, tożsamość kulinarna, nazwy restauracji, Wrocław, chrematonimy

Abstrakt

Kulinarny Wrocław – W poszukiwaniu tożsamości regionalnej na przykładzie nazw restauracji we Wrocławiu

Turyści łączą z danym regionem nie tylko atrakcje turystyczne, ale także potrawy, które są charakterystyczne dla kuchni danego regionu. Trend łączenia podróżowania z poznawaniem kuchni narodowej czy lokalnej wpisuje się w aktualnie dynamicznie rozwijającą się turystykę kulinarną. Szczególną rolę w podróżowaniu tego typu, poświęconemu przede wszystkim poznawaniu nowych smaków, odgrywają miejsca kulinarne – przede wszystkim restauracje, w których podawane są potrawy regionalne. Przedmiotem niniejszego opracowania są nazwy restauracji we Wrocławiu. Analiza ma na celu udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy nazwy wrocławskich restauracji zawierają komponenty, które stanowiłyby nawiązania do kulinarnej tożsamości regionalnej. Korpus składa się z około tysiąca nazw restauracji wrocławskich. Zgromadzone nazwy zostały podzielone strukturalnie oraz według kryterium motywacji.

Downloads

Download data is not yet available.

Opublikowane

2016-09-20

Jak cytować

Szczęk, J., & Kałasznik, M. (2016). Das kulinarische Wrocław – Auf der Suche nach der regionalen Identität am Beispiel der Namen für Restaurants in Wrocław. Studia Germanica Gedanensia, (35), 126–143. Pobrano z https://czasopisma.bg.ug.edu.pl/index.php/SGG/article/view/1370